Thursday, 23 June 2016

HARTA PUSAKA
APAKAH KEISTIMEWAAN ANAK SULUNG DALAM URUSAN PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA?

FAKTA:
 Sidiq berkahwin dengan Sabariah dan mendapat empat orang anak, tiga lelaki dan satu perempuan (Kasim, Osman, Ahmad dan Murni). Sabariah meninggal dunia dan Sidiq berkahwin pula dengan Norkiah. Perkahwinan kedua dikurniakan seorang anak perempuan bernama Rosnah. Sidiq meninggal dunia.

SOALAN:
Siapakah yang berhak mewarisi harta pusaka Sidiq?

JAWAPAN:
Harta pusaka Sidiq diwarisi oleh isteri dan lima orang anak, tiga lelaki dan dua perempuan.  Bahagian masing-masing ditunjukkan dalam rajah di bawah:
8
64
NORKIAH
Isteri
1/8
1
8
KASIM
AL
A

14
OSMAN
AL
A

14
AHMAD
AL
A
7
14
MURNI
AP
A

7
ROSNAH
AP
A

7

Semasa kematian, Sidiq meninggalkan seorang isteri iaitu Norkiah. Norkiah berhak mendapat 1/8 bahagian kerana Sidiq mempunyai anak. Sabariah tidak berhak mendapat apa-apa kerana beliau telah mati dahulu.
Bagi anak-anak pula tiada perbezaan dari segi jumlah harta yang diwarisi sama ada anak dengan isteri pertama (Sabariah) atau anak dengan isteri kedua (Norkiah). Juga tiada perbezaan antara anak sulung dengan anak bongsu. Misalnya, antara Kasim dengan Ahmad masing-masing mendapat 14/64 bahagian manakala Rosnah mendapat bahagian yang sama banyak dengan Murni iaitu 7/64 bahagian. Perbezaan bahagian hanya disebabkan oleh berlainan jantina iaitu anak lelaki mendapat dua kali bahagian anak perempuan sebagaimana digariskan dalam hukum faraid (kaedah Asabah bil-Ghairi).

SOALAN:
Saya anak sulung. Apakah ‘keistimewaan’ yang diberikan kepada saya dalam pembahagian harta pusaka?

JAWAPAN:
Anak sulung diberikan tempat menggantikan orang tua. Itulah ‘keiatimewaannya’. Diberikan tanggungjawab bagi menyelesaikan harta pusaka. Sebagai seorang yang diamanahkan  oleh Allah bagi memastikan harta pusaka diselesaikan secepat mungkin. Diagihkan kepada waris-waris yang berhak  sebaik mungkin.
Di sesetengah tempat, anak sulung digelar ‘kepala kuasa’. Iaitu orang yang diberikan kuasa untuk menyelesaikan harta pusaka. Tetapi jangan keliru dengan gelaran. Kepala kuasa tidak diberikan apa-apa keistimewaan dalam pembahagian harta pusaka. Tidak boleh memberikan arahan , tidak boleh memaksa, bahkan tidak boleh meminta kepada adik adik supaya abang sulung diberikan keutamaan.

Tanggungjawab anak sulung adalah menjadi ‘kepala’ atau ketua yang boleh membawa kepada penyelesaian harta pusaka secepat mungkin. Menjadi penggerak utama ke arah perbincangan yang menjurus kepada penyelesaian sebaik mungkin. Menjadi pendamai apabila wujud suasana kekeliruan atau salah faham dalam kalangan adik adik. Menjadi sumber inspirasi kepada adik adik bagi  mewujudkan sifat-sifat mahmudah dalam kalangan adik beradik, bertolak ansur, tidak pentingkan diri, saling hormat menghormati antara satu sama lain. Itulah peranan anak sulung dalam pembahagian harta pusaka dan itulah juga keistimewaan yang diberikan kepada anak sulung bagi menjana sebuah keluarga bahagia.

Maka di manakah keistimewaannya?  Jika dilakukan dengan ikhlas, ganjarannya di dunia dan juga diakhirat. Akan dibuktikan dengan penghormatan adik-adik kepada abang sulung di dunia apatah lagi ganjaran menanti di ‘SANA’ nanti.


Untuk renungan anak sulung.

1 comments:

Ct Sakinah said...

Kalau anak sulung perempuan bagaimana? Ank lelaki sulung adalah anak no 4. Jadi siapa yg patut jadi ketua kuasa untuk uruskan pusaka? Terima kasih

Post a Comment