Monday, 18 April 2022

 

DARI FAIL PUSAKA # 11

Saya tak boleh tidor.

Fakta kes:

 

Satu hari di bulan Ramadhan ketika saya di pejabat. Didatangi seorang wanita agak berumur berjumpa dengan kerani di kaunter. Beliau menyatakan hasratnya untuk berjumpa pegawai.

 

Pegawai: “Ya mak cik, boleh saya bantu”. (saya ketika itu masih muda, wanita ini sekitar 60’an).

Mak cik : “Encik, Saya datang nak mengadu. Saya sejak akhir-akhir ni tak boleh tidor. Saya selalu fikir kalau boleh sebelum saya mati, saya nak rasa jugak harta pusaka ayah saya”.

Pegawai: “Apa masalahnya mak cik?”

Mak cik: “Ayah saya dah mati 15 tahun dulu. Sejak ayah mati, abang saya kuasai seorang tanah kebun getah ayah, 5 ekar semuanya. Kami dua beradik je. Dia tak bagi kat saya. Hasil getah dia makan sorang. Memikirkan perkara ni, saya dah seminggu tak boleh tidor. Sebab tu saya datang nak mengadu.”

 

(Pegawai pusaka boleh bertindak menyelesaikan harta pusaka setelah permohonan untuk membahagikan harta pusaka difailkan. Tanpa permohonan, saya tak boleh buat apa-apa. Entah bagaimana datang idea…

 

Pegawai: “Mak cik sihat”.

Mak cik : “Alhamdulilah, saya sihat”.

Pegawai: “Mak cik anak berapa orang”.

Mak cik: “Anak saya lima orang”.

Pegawai: “Anak makcik kerja apa”.

Mak cik : “Alhamdulilah, semua makan gaji, ada pensyarah, guru dan pegawai kerajaan”.

Pegawai: “Mak cik, saya nak tanya. Abang sihat ke ”.

Mak cik: “Dia kurang sihat. Selalu berulang alik ke klinik, hospital”.

Pegawai: “Anak abang berapa orang”.

Mak cik: “Anak abang tiga orang”.

Pegawai: “mereka kerja apa”.

Mak cik: “Mereka kerja sendiri, entahlah kerja apa, mak cik pun tak tahu”.

Pegawai: “Mak cik nampak tak apa yang tuhan dah bagi kat mak cik. Cuba mak cik renungkan.  

                   Cuba fikirkan. Mak cik nampak ke tidak”.

Mak cik: “Ya, saya Nampak. Saya faham maksud encik.  Saya balik dulu”.

 

Selang satu minggu, mak cik datang sekali lagi ke pejabat saya.

Mak cik: “Encik, saya datang ni sebab saya tak dapat tidor pulak”.

Pegawai: “Apa halnya pulak mak cik?”.

Mak cik: “Saya kesiankan abang saya. Dia susah. Banyak musibah berlaku ke atas keluarganya.

Saya rasa mungkin sebab selama 15 tahun saya selalu doakan yang tak baik kepada abang saya. Dulu saya cukup marah dia makan sorang harta pusaka. Tapi selepas jumpa encik minggu lepas saya rasa bersyukur atas nikmat tuhan berikan kepada saya. Saya sihat dan anak anak saya semua berjaya.

Sebaliknya saya rasa sangat bersalah kerana mendoakan keburukan untuk abang. Mungkin dengan doa saya tuhan makbul jadi abang sentiasa dilanda musibah. Memikirkan perkara ni saya susah hati dan tak dapat tidor pulak”.

Pegawai: “Jadi, apa cadangan mak cik”.

Mak cik: “Saya rasa tanah getah 5 ekar tu bahagian saya, saya nak serahkan kepada abang saya.                           Biar dia makan harta yang halal. Saya halalkan juga apa yang dia ambil hak saya selama 15                    tahun dulu”.

Pegawai: “Alhamdulilah. Mak cik lepas ni mak cik pergilah jumpa abang dan buat permohonanuntuk                 bahagi pusaka supaya selesai tanah getah tu didaftarkan dengan nama abang seorang. Besar                    pahala makcik tambahan pula lening bulan Ramadhan. Mak cik bebaskan abang dari terus                      berdosa makan harta haram. Mak cik dapat pahala hibah kerana serah bahagian mak cik kepada                abang. Mudah mudahan keluarga makcik dan keluarga abang bersatu semula”.

 

Minggu berikutnya mak cik datang lagi menyerahkan borang permohonan untuk membahagikan harta pusaka. Sampai masanya mak cik dan abang datang untuk bicara pusaka.

 

Keputusan:

Tanah getah seluas 5 ekar diturun milik kepada Awang bin Busu semua bahagian.

 

KES SELESAI.

0 comments:

Post a Comment